Колко точно са виртуалните овце у нас? По информация на бранша несъществуващите, но регистрирани във ВетИС овце, са над 200 000. „Колко над 200 000 ще разберем след публикуването на официалните данни", коментира пред БНР Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

Заради COVID-19: Съборът на овцевъдите се отлага за юни

Според него опасенията на асоциацията са се оправдали и резултатите от преброяването ще го докажат. Че виртуалните животни фигурират в системата на ветеринарните власти, но не и във фермите, от НОКА сигнализираха многократно.

„Чрез тях се усвояват субсидиите за пасища“, поясни Караколев и даде пример:„фермерът Х „има“ налични в момента 1 000 овце, а дали ги има, дали не – никой не си прави труда да провери“.

На база на тази информация в системата, общината разпределя на съответния фермер хиляди декари пасища от общинския или държавния поземлен фонд. Така обаче се ощетяват редица истински, по-малки фермери, които не могат да се възползват от близките пасища, заети от някой, който е на 100 км примерно.

Може да се стигне и до 10 декара да се дават на една овца. Субсидията варира между 30 и 50 лева на декар. Можете да сметнете - с едни 10 000 декара пасища съответният бенефициент ще получи половин милион лева, калкулира Караколев.

По думите му схемата работи „срещу пари, плащат си на тоя, който разпределя тези имоти, вероятно някой служител на въпросната общинска администрация“. Според НОКА проблемът може да се реши чрез засичането на данни от преброяването на земеделските стопанства.

Симеон Караколев: И за всяко разминаване се прави теренна проверка. Не се ли изчисти това нещо, този порочен кръг ще продължава да съществува.

След формирането на новата земеделска комисия в парламента браншовата асоциация ще внесе свои предложения за законови промени.