Oсем растениевъди и животновъди излязоха на своеобразен протест със селскостопанските си машини, като затрудниха движението по пътя за Елена, при град Златарица, и заплашиха да блокират изцяло шосето, съобщава Нова телевизия.

Последни данни: 85% от земеделската земя се управлява от шепа стопанства

Демонстрацията на фермерите е заради съдебно решение да се спре земеделската дейност на площ от 15 000 декара за неопределено време. С него е отменена заповедта на Областната дирекция "Земеделие" във Велико Търново за разпределение на земите между арендаторите. 

"Дотук се стигна заради жалба на един арендатор. Имаме забрана да влизаме в нивите си. А причината са претенции относно разпределението на земя в съответното землище", разказа един от земеделците Димитър Бахалев.

По думите на друг фермер, ако земеделците отидат в стопанисваните от тях имоти, за да се грижат за вече засетите култури, полицията ще ги спре. Протестиращите отправиха и запитване пред камерите към съдията, издал съдебното решение, кой ще им изплати щетите за загиналите култури после.

Събралите се фермери бяха категорични, че ако не бъдат допуснати до нивите си, ще продължат с протестните действия, като ще бъдат още по-дръзки и ще затворят пътя София-Варна.