Министърът на земеделието работи изцяло в интерес на българското земеделие – не само за сектор зърнопроизводство, но и за българското мляко, сирене, за пчелари, говедовъди, животновъди.

Четете още: Абсурдна законова промяна: Заради няколко едри стопани се пренебрегват над 20 000 животновъди

 

Това е мнението на Радослав Христов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите, който участва в земеделските протести край Стара Загора, цитиран от Българската телеграфна агенция (БТА). 

Според него „министър Вътев не е човек, който с магическа пръчка може да промени всичко, тъй като трябва да бъде подпомогнат и за всички политики да има и политически решения". Христов припомня, че министър-председателят Денков обяви "земеделието за приоритет на този кабинет". "Надявам се да продължи да бъде такъв.

Радослав Христов: Основното искане е "финансовата рамка да бъде променена и да бъдат включени и зърнопроизводителите. В нея да няма двойни стандарти, т.е. след като във всички останали сектори е възможно да се дава подпомагане две години назад и тази година, без да се искат съответно доказване на загуби или печалби, аршинът да бъде еднакъв за всички.

От думите му става ясно, че на 8 февруари отново ще има пътни блокади, тъй като тепърва предстои предложението на премиера при срещата в Министерския съвет да бъде обсъдено с всички протестиращи. Само в случай на одобрение от тях, може да се стигне до подписване на меморандум или споразумение. 

Тежка техника затвори сутринта на 7 февруари движението по главния път Стара Загора - Димитровград, който е и подстъп от Стара Загора към автомагистрала "Тракия“. Блокадата беше премахната в ранния следобед.