Хиляди животновъди ще бъдат пренебрегнати за сметка на няколко едри земеделски стопани от предлаганата промяна в член 37 ж от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. 

Светлана Боянова: На срещата при премиера очакваме да видим в детайли предложението на правителството

 

За това алармира съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев, който участва на 6 февруари в откритото заседание на парламентарната Комисия по земеделие. 

„От измененията става ясно, че човек без животновъден обект, дори без животни може да наеме пасища, мера или ливада в едно землище. При ситуацията да нямаш животни или да имаш само един кон, след като се вземе един декар в дадено землище – автоматично се влиза в разпределението на белите петна“, коментира Караколев за Агри.БГ.

От асоциацията категорично са против подобен текст в закона. В случай че този казус не се изчисти по разумен начин по време на Съвета по поземлени отношения, който заседава на 7 февруари, въпросът ще бъде поставен като тема и на срещата вечерта с премиера Денков. 

„Животновъдите в България са 20 000, на кого ще гледаме да угодим – на 3-4 човека или ще търсим справедливост за всички останали в бранша“, пита Караколев.

Като предтекст за тази промяна вносителите посочват, че има фермери, на които не им стига земя, те са с много животни и пасищата не са им достатъчно. 

Има фундаментални принципи, които сме предложили и настояваме от години – пасище близо до животновъдния обект. Започнат ли да се правят изключения, виртуалните животни се увеличават. Те съществуват точно защото има изключения. Законът ще бъде в помощ на фермерите, когато има едно справедливо разпределение на пасищата с приоритет на местните животновъди. Всичко останало е една оставена вратичка, заради която за един изолиран случай се прави голяма промяна в закона“, коментира Караколев и пред депутатите в земеделската комисия. 

Според него за ливади може да има подобно изключение - да се прави споразумение без животновъдът да има обект в други землища, но не и когато става въпрос за пасища. 

Още по време на заседанието на комисията, зам.-министър Георги Тошев обясни, че има хора с проблеми в няколко области в страната – Смолян, София, Благоевград, Видин, Монтана и Враца, и заради тях се търси решение.