Заедно с Наръчника за подаване на заявления за директни плащания за Кампания 2020 земеделското министерство качи на сайта си и важни образци на документи за попълване от земеделските стопани.

Министерството публикува Наръчник за Кампанията по директни плащания 2021

Съгласно Закона за подпомагане на земеделските производители всички кандидати за директни плащания трябва да бъдат регистрирани по Наредба №3 от 29 януари 1999 г. по постоянния адрес на физическото лице или едноличния търговец или по адрес на седалището на юридическото лице въз основа на анкетни карти с анкетни формуляри.

Вижте образците на Анкетен формуляр и Анкетна карта за попълване от земеделския стопанин ТУК

Онлайн е наличен и образец на Декларация за извършване на дейности с първични фуражи, както и указания за нейното попълване. Пак там може да изтеглите електронен вариант на Анкетна карта и Анкетен формуляр за попълване при регистрация и пререгистрация.

Фермерите се пререгистрират в периода между 1 октомври 2020 г. и 9 юни 2021 г. Ако няма промяна спрямо година по-рано, регистрираният стопанин или упълномощеното от него лице подава единствено декларация за липса на промени в регистрацията в съответната Областна дирекция „Земеделие” (ОДЗ).

Документите за пререгистрация се подават в Общинските служби „Земеделие“ (ОСЗ) по местонахождение на имота или животновъдния обект. Заверените там документи може после да се представят в ОДЗ лично от земеделския стопанин, чрез куриер или Български пощи с обратна разписка или по служебен път.
 
Въз основа на представената информация ОДЗ заверява регистрационната карта на земеделския стопанин за текущата стопанска година и издава справка от регистъра за декларираната от него дейност.

А относно регистрацията като земеделски стопанин тя може да се направи през цялата година. Важен момент е, че заверените документи от ОСЗ трябва да бъдат представени лично в съответната ОДЗ.