Допълнителното подпомагане за хуманно отношение - тези 3 млн. лв., е помощ, но категорично не е достатъчна. Това каза за Агри.БГ Даниел Божанков, председател на Асоциацията на промишлено птицевъдство (АПП), по повод на гласуваните средства към мярката за хуманно отношение преди дни от Управителния съвет на Държавен фонд “Земеделие”. 

Вижте индикативния график за Кампания 2021

Божанков разказа, че по време на срещата между представители на птицевъдния бранш и министерството производителите са поискали сектора да бъде подпомогнат с кризисна мярка. 

“Други държави като Белгия, Унгария, Полша, Румъния се възползват от кризисните мерки заради Covid-19 и подпомагат своите птицевъди и свиневъди. Докато в България от миналата година досега ние не сме подпомагани, освен за едни дезинфектанти”, обясни Божанков.

Именно заради това от бранша са поискали от министерството да се проучи въпросът по Регламент 1305, който в другите европейски страни се прилага, за да бъде обявен даден сектор за кризисен и по този начин да бъде подпомогнат.

“Идеята е част от бюджета на тази помощ да бъде от Европейския съюз (ЕС), а другата - от националния”, уточни Божанков, като добави, че от министерството е поет ангажимент да проучат дали е възможно да се направи това и ако да - да бъде създадена работна група. Мярката може да бъде на принципа на мярката за хуманното отношение. 

“Така ще бъде по-лесно и по-бързо приета”, посочи Даниел Божанков. За тази цел обаче трябва да има работещо Народно събрание, тъй като е необходима нотификация към Европейската комисия. 

По думите на Божанков исканите пари по кризисната мярка ще са за покриване на щетите през тази година. Неведнъж от бранша посочиха, че са поставени пред сериозен проблем. 

“Още от миналата година се налага колегите да продават под себестойност. 70 на сто от тази себестойност се образува от фуража. А както знаете, суровините като пшеница, царевица, слънчоглед повишиха значително стойността си. В същото време, ограниченото работно време на ресторантите през изминалата година сви пазара и допълнително намали цената на производителя, което принуди колегите да продават под себестойност”, обясни Божанков. 

По думите му сектора е косвено засегнат от Ковид кризата, а до момента държавата подпомага първично засегнатите сектори. 

“Например, в първите Ковид мерки останалите животновъди и растениевъди получиха около 90 млн. лв., а ние бяхме изключени от тези средства. Сега ще получат още 70 млн. лв., а птицевъдството и свиневъдството отново остават на заден план. Тези 3 млн. лв., които ще ни добавят към хуманното отношение, не са достатъчни”, категоричен е Божанков.  

ЕС води птицевъдството и свиневъдството за индустриални сектори, а в същото време не са определени като чувствителни. 

“В Европа може и така да е, но у нас нивото въобще не е толкова високо - например като в Германия и Франция. В птицевъдния сектор в България работят много семейни ферми, които заради кризата са освободили и доста от работниците си. Големите ферми не са много - около 20.

Най-голям процент са фермите с годишен оборот между 1 млн. лв. и 3 млн. лв. годишно. Факт е, че в сектора са направени много инвестиции, но те са основно чрез кредити, а през миналата година колегите трябваше да вземат допълнителни заеми, за да оцелеят. Има и такива, които започнаха да се отказват. Надяваме се да няма фалити, но още през месец май ние споделихме, че този процес започва. И ако не се помогне, той ще е необратим”, заключи Божанков.