Инфлуенца А (грип) по птиците удари асеновградска ферма за кокошки носачки със 177 хил. птици, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). От 2019 година насам това е третото огнище, обявявано в животновъден обект на този собственик.

Догонване на кризи: Прозводителите не спират да предлагат мерки, държавата се бави

В сила е заповед на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване и мерки за контрол на огнище на Инфлуенца по птиците. Предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта и обезвреждане на труповете под официален надзор.

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, в която попадат гр. Асеновград, село Боянци от община Асеновград и село Моминско от община Садово. В 10-километровата наблюдавана зона попадат:селата:

  • с. Крумово и с. Ягодово (община Родопи);
  • град Садово и селата Болярци, Катуница, Караджово и Кочево от (община Садово);
  • гр. Куклен и с Руен от община Куклен и селата Избеглии, Козаново, Стоево, Златовръх, Мулдава и Лясково (община Асеновград).

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите.