Месеци наред действията на държавата, в случая на земеделското министерство, тичат доста след проблемите на родното селско стопанство, а когато най-накрая се представи някоя мярка или финансиране, фермерите не са доволни от тях, защото например вече им е минало времето или инфлацията е "изяла" помощта. 

Вели Велиев - четвърто поколение земеделец: Готов съм да помогна на държавата, приемам го като дълг

Пролетта дойде, оранжерии затвориха или се оправиха по свой си начин, докато чакат помощта за отопление. Животновъдите предупреждават от есента за кризата с фуражите, а преди дни се отказаха от предложените им от държавата, но още некупена храна за животните, понеже то си стана време за паша. 

Не след дълго ще дойде време и за жътва, ще има нова реколта, а още не е изкупено количеството за резерв от старата. Излиза, че или темпото, или качеството на държавната подкрепа в кризи трябва да се вдигне, за да не е вечно закъсняла или неефективна.

„Много трудно се работи с това министерство. Нито субсидии, нито помощи. Нашият сектор ще стане екзотичен след няколко години. Дори парите, които се раздадоха за обвързаното производство, са намалени с около 30%” споделя пред Нова телевизия оранжерийната производителка Атанаска Бялкова.

По думите ѝ нито едно от исканията на протеста на производителите на плодове и зеленчуци не е било изпълнено. Според нея доматите тепърва ще поскъпват, защото разходите са многократно увеличени. От оранжерията на Бялкова килограм домати трябва да излезе за около 3,50 - 4 лв., за да бъдат покрити разходите.

Пред Агри.БГ оранжерийни производители предупредиха за задаващите се проблеми с вноса и това че родната продукция ще е в доста ограничени количества тази година, като отново предложиха на министерството възможни решения, които, ако се направят сега, могат да помогнат, като например поемане на част от осигуровките по трудовите договори поне за година. Това докато се чуе и приеме или откаже тази година може и да си мине, опасяват се фермери. За следващия път или догодина остана и коалиционното съглашение за намаляване на ДДС на храните. Както казва древната приказка „дотогава я камилата, я камиларя”…

Орлин Панев: Хубаво е държавата да помага, пожелаваме си към днешна дата да се постарае поне да не пречи.

С тези думи зърнопроизводителят коментира пред Нова телевизия последните действия на управляващите, "които са леко неразбираеми за сектора". „Има предостатъчно количества зърно за изхранването на населението и сериозни количества за износ. Ако може държавата да помогне по отношение на снабдяването ни с торове и горива - ще бъде чудесно”, подчерта Панев.

В същото време собственикът на един от торовите заводи у нас Филип Ромбаут предложи страната ни да разменя зърно за амоняк от Египет. По думите му ситуацията с торовете в цяла Европа се влошава.

Прогнозите на експертите е, че и цените на основни храни за крайния потребител ще растат, но не се знае още с колко.

„В момента при нас цените са по-ниски и то доста, в сравнение със съседните страни. Енергията също оказва съществено влияние върху крайните продукти. Затова ние няма как да очакваме, ако суровината и енергоносителите вървят нагоре, цената на хляба и другите продукти да се задържи или да слезе надолу”, категоричен е Орлин Панев. 

Производителите на агнешко пък споделиха с Агри.БГ, че са притиснати от македонския внос и тази година. Според тях държавна помощ за реализация на българско агнешко месо ще бъде неефективна, ако не се затегне контролът на вноса на евтино македонско агнешко.

И така, докато от страна на българските производители не спират да валят критики и предложения за различни методи, с които да се подпомогне излизането от кризата, от другата страна (управляващите) предпазливо се опитват да вземат най-правилните решения, въпросът е дали няма да е късно.