Инфлуенца по птиците (грип) отново пламна в хасковска птицеферма. Заразата е установена в животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки в димитровградското село Брод, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Гласувайте: Съгласни ли сте с рязкото вдигане на осигурителния праг?

В стопанството има 4 000 кокошки. Предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици и обезвреждане на труповете под официален надзор. Около засегнатия животновъден обект са определени:

  • 3-километрова предпазна зона, в която попадат селата от община Димитровград – Брод и Черногорово;
  • 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат: от община Димитровград – град Димитровград и селата Златополе, Долно Белево, Воден, Крепост, Райново, Голямо Асеново, Малко Асеново, Радиево и Бряст; от община Хасково селата Александрово, Нова Надежда и Узунджово.

От БАБХ уточняват, че се прави епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, фуражи и транспортни средства, свързани с технологичния процес в обектите.

В началото на януари близо 40 хиляди кокошки носачки бяха умъртвени заради птичи грип, избухнал отново в Хасковско. Заразата плъзна и във ферма за патици в областта.