Ново огнище на Високопатогенна инфлуенца А (грип) по птиците е потвърдена в област Хасково, съобщиха от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Гласувайте: Имате ли орязани площи по СЕПП?

Вирусът е установен в животновъден обект за отглеждане на пекински патици в землището на село Жълти бряг, община Стамболово. Той е разположен в 10-километровата наблюдавана зона, районирана във връзка с огнище на заболяването от края на 2021 г. Положителната проба е констатирана при изпълнението на пасивен надзор в зоната.

В животновъдния обект се отглеждат около 5800 патици от различни възрастови категории. Предстои умъртвяване по хуманен начин на тези, които са заболели и контактни, и обезвреждане на труповете. 

Около засегнатия животновъден обект са определени: 

•    3-километрова предпазна зона, в която попадат селата Жълти бряг, Стамболово, Царева поляна и Книжовник;
•    10-километрова наблюдавана зона, в която попадат селата Войводово, Манастир, Малево, Криво поле, Корен, Маслиново, Горно Войводино, Долно Войводино, Малък извор, Голям извор, Кралево, Сестринско, Рудина, Татково, Звиница и Крин.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на птичи грип, не са опасни за човешкото здраве, стига да се спазват хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.