На този етап посевите с пшеница в Добричка област са в добро състояние, съобщи директорът на Добруджанския земеделски институт доц.Илия Илиев. Това потвърждават и самите земеделски стопани. 

Гласувайте: Нужни ли са повече пари по Ковид мярката и de minimis?

„Към момента пшеницата е в добра кондиция. Няма измръзване след студовете, в същото време има влага“, заяви Кристиян Петков от добричкото село Градини. Земеделецът уточни, че от 1 октомври до момента в полетата му край румънската граница има замерени от 190 до 220-230 литра валежи на кв.м. Натрупаната почвена влага е два пъти повече в сравнение със сухата и безснежна зима на 2020 г., когато месеци наред посевите останаха без дъжд. Тогава средният добив от пшеница в Добричка област беше едва 178 кг/дка. 

По-различна е картината в община Балчик. Според Мартин Маринов в землището на село Дропла падналите количества валежи са под нормата за зимните месеци. Въпреки това на този етап посевите са в много добро състояние. „Има страхотни полета, които се виждат с просто око. Пшеницата е в много добро до отлично състояние. Въпреки че започва да се усеща недостигът на влага, все още сме оптимисти. Към момента има възможност за една хубава стопанска година“, смята младият земеделец. 

Стопаните от Добруджа се надяват февруари да се задържи без аномалии и резки температурни амплитуди. При високи дневни и отрицателни нощни температури растенията ще пострадат. На този етап само в отделни землища има пожълтели пшенични посеви поради недохранване и липса на сняг по време на януарските студове. 

Общо 1 млн. 158 хил.дка са площите с пшеница в Добричка област. Те бяха засети сравнително късно, като на отделни места кампанията продължи и през ноември. Предстои при благоприятни условия да започне подхранването на житната култура.