На територията на област Враца към момента няма регистрирани заболели животни от Африканска чума по домашните свине и дивите прасета. Във връзка с откриващия се на 3 октомври 2020 г. групов лов на дива свиня обаче инспекторите ще бъдат на терен сред ловните дружинки, за да се следи строго за спазването на всички предвидени мерки, в това число и за биосигурност.

Свиневъди предпочитат стопанства за угояване на прасета

Статистиката сочи, че до момента на територията на областта са подадени общо 198 заявления за регистрация на животновъдни обекти за отглеждане на прасета за угояване, като 123 от тях са инспектирани и регистрирани.

„Извършват се регулярни проверки и се отстраняват констатираните несъответствия. Инспекторите са извършили три проверки по сигнали за спазване на мерките за биосигурност, като са дадени предписания и са санкционирани стопаните“, поясни д-р Милчо Костурков, директор на Областна дирекция „Безопасност на храните“.

Провериха как се спазват мерките за биосигурност и в най-големите птицевъдни обекти във Врачанско. Те са основно на територията на общините Враца, Козлодуй и Мизия. До момента експертите не са констатирали нито едно нарушение. Няма данни и за инфлуенца по птиците, уверяват ветеринарните власти.