Как фермерите могат да намалят емисиите на метан в животновъдството? Това беше темата на разговора ни с проф. дсн Живко Кръстанов - ръководител на отдел „Развъждане и технологии в говедовъдството“ в Земеделски институт - Стара Загора към Селскостопанска академия, в уебинар на Агри.БГ, част от кампанията “ОСП работи за нас: Гледай напред!”.

Проф. Кръстанов обяви, че в момента световна тема е да се измисли добавка, която да намали метана, без да има негативни последствия върху качеството на продукцията в говедовъдството. Той разясни докъде е стигнала науката и представи решения, върху които световните учени са фокусирали своите усилия.

Най-разпространени и добре проучени добавки са 3-нитро-оксипропанол (3NOP), заедно с бромоформ и други халогенирани водорасли. Всъщност има голям оптимизъм относно възможностите за намаляване на емисиите от водорасли. Дори някои австралийски учени смятат, че с тях може да се намалят емисиите до 82% от преживни животни”, коментира проф. Кръстанов.

Тестовете при добавките от водорасли показват редукция на метана с до 80% при овцете, с около 20-40% при кравите и с 38-98% при месодайните говеда.

“Няма следи в млякото след използването на добавките, но при по-големи дози от около 55-65% се вижда намаляване на продуктивността при животните. Негативното тук е, че водораслите намаляват апетита на животните”, каза проф. Кръстанов и добави, че изследванията са още в начален етап и все още няма достатъчно данни за здравето на животните и качеството на храните.

По-оптимистичен вариант е другата добавка - 3-нитро-оксипропанол. Тя намалява дневнитеемисиите с 26%, като в същото време не намалява апетита на животните.

Експертът разясни, че смилането и гранулирането на фуражите също може да намали емисиите с 40%, но разходите, свързани с тази практика могат да бъдат прекомерни.

Проф. Кръстанов уточни, че в дажбите най-влияещи върху метанообразуването са въглехидратите - с 68%.

Експертът разказа и какво е регенеративно фермерство.

Повече - вижте във видеото.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg