Десетки земеделски производители и селскостопански машини блокираха пътния възел на АМ „Тракия” при отбивката за Пазарджик. Мирната демонстрация е част от обявените в страната протестни действия на фермери.

Българската аграрна камара приема поканата за среща с властта

На блокадата присъстват животновъди, зърнопроизводители, оранжерийни производители, овощари и други представители на отрасъла. Няма напрежение между протестиращите и гражданите, движението на моторните превозни средства се извършва по обходни маршрути и е регулирано от служители на МВР.

"Очакваме положителни за нас резултати от преговорите между управляващите и нашите представители. Надяваме се скоро да има такива, до тогава ние ще сме постоянни в мирните си прояви”, споделиха пред Агри.БГ участници в протеста.

Част от акцентите, които протестиращите обсъждаха, е предложението чрез данъчни декларации да се преценяват съответните загуби на производителите за 2023 г. Фермерите смятат, че това не е обективен инструмент за измерване на щетите.

Една фирма може да е имала приходи от съпътстващи дейности или услуги – жътва, транспорт или друг тип дейности. Това не означава, че в частта на селскостопанското производство тя не е на загуба. Много често именно в лоши години се търси баланс от други дейности на фирмата, за да може бизнесът да продължи.

В случая трябва да се правят отчети само на земеделската дейност на фирмата и да се отнесе това към технологичните карти за производството на една или друга продукция. Примерно, ако разходите са 220 лв. за производство на декър, трябва да се видят фактурите от продажбата на съответната култура и да се прецени дали това производство е на печалба, на нула или на загуба”, обяснява стопанин.

 

Друг изразява притеснения, че ако се афишират загубите, това ще се отрази негативно на отношенията с банките, тъй като голяма част от бранша оперира на кредит и на лизинг. 

Освен това има земеделски производители, които се осигуряват на принципа 60/40, което означава, че не се облагат с данък върху цялата си печалба. Така те винаги документално излизат на печалба”, подчертава протестиращ. Тоест има много специфики и различни форми, през които земеделските производители оперират и не следва да се обобщават.

Силно обсъждана тема на пазарджишката демонстрация беше и Зелената сделка. Налице е неодобрението на редица от екологичните стандарти, които фермерите трябва да изпълняват.
Днешната блокада (на 7 февруари) продължи до 13:00 часа, очаква се утре протестните действия да продължат от 10:00 часа на същото място.