Българската аграрна камара (БАК), обединяваща 13 асоциации на земеделски производители, които във вторник започнаха ефективни протести в цялата страна, приема поканата за среща на министър-председателя акад. Николай Денков за 07.02.2024 г., съобщиха от пресофиса на камарата. 

За бранша е от първостепенна важност бързото разрешаване на проблемите на земеделските производители и това трябва да става в условията на диалог и съвместни усилия, се казва в съобщението. 

След като през деня земеделските производители излязоха на протести в цялата страна, правителството предложи на земеделските производители да се приложи опростен механизъм за оценка на финансовите им резултати за 2023 година, за да се ускори процесът, така че стопанствата да получат допълнително плащане възможно най-скоро. Това стана ясно от изявлението на министеръ-председателя акад. Николай Денков и министъра на земеделието Кирил Вътев следобед същия ден. Денков покани протестиращите земеделци на среща в сряда - 7 февруари, за да обсъдият вариантите на предложението на кабинета и при съгласие да се пристъпи към подписването на меморандум. 

От Министерството на земеделието пък предложиха 7 законопроекта, които да бъдат част от мерките, чрез които да се подобри състоянието на сектора. 

Още по темата