Правителството предлага на земеделските производители да се приложи опростен механизъм за оценка на финансовите им резултати за 2023 година, за да се ускори процесът, така че стопанствата да получат допълнително плащане възможно най-скоро. 

Протестиращи: Правителството трябва да защитава българските интереси. Българският производител е на първо място

 

Това стана ясно от изявление на премиерът Николай Денков в Министерски съвет във вторник следобяд. 

В случай, че правителството и протестиращите се договорят за такъв опростен вариант за доказване на преките разходи, той ще включва труд, рента, разход за семена, тор, препарати и услуги. 

Премиерът обещава, че средствата ще бъдат отпуснати максимално бързо след получаване на нотификация от Европейската комисия, само за стопанствата, които са на загуба през 2023 г. 

От кабинета са подготвили проекто меморандум и призовават протестиращите земеделските производители да се върнат на масата на преговорите още в сряда. 

Земеделците имат пълната подкрепа на правителството по отношение на законодателните промени, които секторът очаква. „Исканията им са справедливи и вече се подготвят 7 законопроекта, които са в много напреднал стадий на подготовка. Пет проекта ще бъдат представени през февруари и март за обществено обсъждане. По част от тях вече се работи с браншовите организации на съответните производители“, обяви министър-председателят. 
Целта е законопроектите да бъдат гласувани на Министерски съвет и внесени в Парламента максимално бързо.

Той обяви, че правителството ще преговаря с Европейската комисия, заедно със земеделските производители по исканията им за облекчаване на новите екологични изисквания. Част от тези изисквания вече се променят на европейско ниво.
 
Акад. Денков изрази подкрепа за земеделските производители срещу опитите за пълно освобождаване на вноса на слънчогледово семе за България. Вече има изпратено писмо от наша страна до първия заместник министър председател и министър на икономиката на Украйна Юлия Свириденко по този въпрос. 
Запазват се режимите, които се договорихме в предишното споразумение между правителството и земеделците. Никога не е ставало дума в разговорите с Украйна, че ще има промяна в този режим“, потвърди премиерът.