Протестът на фермерите в центъра на столицата, които вече пристигнаха със земеделска техника до входа на София е отложен за сряда. Това се налага тъй като във вторник в центъра на столицата влизат недоволните миньори от въгледобива. 

 

Четете още: Протест на земеделските производители в цялата страна


След приключването на миньорските протести, земеделските производители ще се придвижат до центъра на столицата без тракторите. Относно машините разрешението, което е дадено от Софийска община е в сряда сутринта между 5 и 7 часа докато няма засилен автомобилен трафик 80 единици да бъдат позиционирани на булевард „Тодор Александров“. „Хората ще се съберат от 10 до 11 часа на църквата „Александър Невски“, след което ще се придвижат до сградата на Министерски съвет, където ще останат целия ден“, съобщи председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов след среща в столична община. 

Около 600 машини са в момента на Долни Богров, уточни още той.

Вероятно има някакви настроения в ръководството на политическите сили за решаване на проблема и се надявам да бъдем уведомени за начина, по който ще бъде решен“, коментира Симеон Караколев от Българска аграрна камара, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Той се надява толерансът от почти седмица, който имаше държавната власт да е свършил работа и да са готови конкретните решения. 

Най-проблемното искане е за вноса на зърно от Украйна, вероятно там ще бъде най-големият диалог, припомниха представители на протестиращите.

Междувременно темата за протестите на земеделските производители отново беше коментирана от бившия премиер Бойко Борисов. Той попита защо „ние не гледаме автомобилите на ИТ сектора или на който и да е друг сектор, а само на зърнопроизводителите. Това прави впечатление и ги дразни“.