Четирима пчелари бяха задържани, след като протестираха пред президентския дворец на Чили в Сантяго в понеделник, 4 януари, а според местните власти седем полицаи са били ужилени по време на демонстрациите, информира CNN.

Гласувайте: Как оценявате назначенията на поста заместник-министър на земеделието?

Производството на мед е засегнато от дългогодишната суша в Чили, която е унищожила хранителните източници на пчелите като цветя и земеделски култури. Въпреки че жегите не са необичайни за района, сегашната мегадсуша продължава от 2010 г. и изменението на климата е поне отчасти виновно за ситуацията, казват учени.

Пчеларите искат държавна реформа за подобряване на цените на меда или за предоставяне на субсидии на производителите на мед. 

Те настояват да се срещнат с президента Себастиан Пинера. На алеята пред двореца стопаните подредиха около 60 кошера с близо 10 000 пчели. „Пчелите умират. Няма да има живот, ако пчелите умрат. Това искахме да подчертаем с тази демонстрация”, споделя пчеларят Хосе Итура пред местни репортери.

Представител на Министерството на земеделието в района на Сантяго заяви, че властта също е загрижена за ефекта, който сушата оказва върху пчелите. По думите му правителството предоставя помощ от месеци на 20 общини, изпитващи сериозен недостиг на вода. 

Засушаването и повишаването на температурите от изменението на климата засегнаха пчелните популации по целия свят. Проучване от 2020 г., публикувано в списание Science, е установило, че пчелите са намалели с около 50% в Северна Америка и 17% в Европа в рамките на едно поколение.