Румънската Главна прокуратура е започнала разследване във връзка с епидемията от африканска чума по свинете в страната,съобщи информационният сайт Зиаре, цитирана от БНР. 
 
 
Прокуратурата разследва начина, по който румънските власти са се намесили и какви действия са предприели във връзка с разпространението на инфекцията. 
 
Съдебни източници заявяват, че разследването е започнало преди дни, като прокурорите са се самосезирали, а след това към делото са били приложени и редица жалби.
 
Президентът Клаус Йоханис призова в петък правителството да вземе мерки за спиране на разпространението на вируса на свинската чума и поиска населението и производителите, засегнати от разпространението на вируса, да бъдат обезщетени възможно най-бързо.
Държавният глава също така призова компетентните институции да проверят до каква степен са спазени процедурите в тази ситуация, посочвайки примери, които според него показват безотговорност и некомпетентност на правителството и подчинените му институции.
 
Стотици хиляди прасета бяха унищожени в Румъния след пламването на почти 800 огнища на африканска чума по свинете в различни райони на страната.