Върховна административна прокуратура (ВАП) възлага на министъра на земеделието Десислава Танева да провери дали в страната се внасят, продават и използват неразрешени препарати за растителна защита, съобщиха от разследващия орган.

Клеймо „опасно за живота“ на българското земеделие - къде е реакцията?

Обвинителите са се самосезирали след репортаж на Нова телевизия, който проучва от какво е измряла рибата в пещерската Стара река. Във видеото се изнасят данни за това, че земеделски производители използват неразрешени препарати за растителна защита.

На основание Закона за съдебната власт (ЗСВ) ВАП назначава спешна проверка, която трябва да установи осъществява ли се внос, пускане на пазара или употреба на неразрешени или негодни продукти за растителна защита, както и на продукти за растителна защита от лица, които не притежават разрешение за пускане на пазара и употреба, става ясно от съобщението на уебсайта на прокуратурата.

Проверката трябва да установи още дали се спазват забраните по чл. 101, чл. 107 от  Закона за защита на растенията (ЗЗР). Резултатите от разследването следва да се обобщят в доклад.

В случай че се разкрият и други обстоятелства от значение за правилното изясняване на поставените въпроси, същите да бъдат описани в обобщаващия акт, постановяват от ВАП. В него трябва да бъдат вписани още направените констатации, разкритите случаи на неспазване на приложимите правила, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица.

Тук се включват още постановени административни актове, съставени актове за установяване на административни нарушения, издадени наказателни постановления и заповеди за налагане на принудителни административни мерки.

Докладът от проверката следва да бъде представен на ВАП в най-кратък срок, гласи съобщението.