Германия пое председателството на Съвета на ЕС на 1 юли. Тя ще работи върху споразумение по реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП) до октомври 2020, се казва в последния бюлетин на Министерството на земеделието.

Германско председателство: Какво да очакват фермерите

Германското правителство се стреми към „общ подход“ на Съвета. На тази основа ще започнат неформални тристранни разговори с Европейския парламент и Комисията. 

Предложенията за реформа на ОСП се бавят от две години, докато се дискутират въпроси относно новите зелени мерки. 

Дипломат от ЕС определи предложения от Германия график като „много амбициозен“ и добави, че никой няма да се подпише за общ подход, докато няма яснота по бюджета на ЕС. 

Окончателна сделка по ОСП е възможна едва след като ЕС финализира следващата седемгодишна многогодишна финансова рамка. 

По време на шестмесечното председателство Германия ще се стреми към постигане на споразумение по зелената архитектурата. Германският министър на земеделието заяви, че има „тясна връзка“ между амбициите на следващата ОСП по отношение на околната среда и наскоро обявените от ЕК стратегии „От фермата до трапезата“ и Биоразнообразие 2030.

Също така тя призова да се дискутират целите за намаляване на използването на торове и пестициди – съответно с 20% и 50 %. Въпросът е доколко те са „икономически осъществими“.

Германският министър подчерта нарастващото значение на регионалните вериги за производство и доставка на храна, но според нея е грешно да се демонстрира потребителски национализъм. Важно е да има сътрудничество между страните членки, които са по-силни заедно, твърди Юлия Кльокнер. 
 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.