Откакто се заговори за извънредна мярка COVID-19, черупковите плодове никога не са били в списъка на допустимите за подпомагане култури. Наредбата за прилагането й е вече обнародвана в Държавен вестник, приемът на заявления тръгва на 19 август. Едва ли има какво още да се направи за производителите на ядки, освен да им се даде гласност.

Черупковите плодове все пак остават извън обхвата на COVID-1

Агри.БГ редовно получава коментари и сигнали от фермери, които отглеждат орехи, бадеми, лешници, и които се чувстват дискриминирани от страна на Министерството на земеделието. Един от тях е производител от Шуменско с 60 дка градина с орехи.

„Наредбата така или иначе е публикувана в Държавен вестник и едва ли може да се направи нещо. Това е безпомощно състояние, на кого да кажем. Кой да ни чуе? Защо сме игнорирани от подмярка COVID-1? От министерството не бяха коректни. Това е все пак някаква сума, с която да си стъпиш на краката“, казва фермерът.

Според земеделския зам.-министър Вергиния Кръстева секторът на черупковите плодове бележи устойчив ръст през годините и е конкурентоспособен. 

„Това абсолютно не е така, защото ние отдавна сме орязани, включително от обвързаното подпомагане. Една градина до 7-8 година не плододава, а ние през това време правим окопаване, косене, пръскане, резитба. Слагаме мрежички против гризачи, пазим се от човешки набези. За всичко, което правя като агромероприятия, наемам техника и хора, което ми излиза ужасно скъпо“, обяснява производителят на орехи. 

Той разполага с двама човека постоянен персонал, на които плаща заплати и осигуровки. За тях ще може да кандидатства по второто направление COVID-2, за които ще вземе 60 лв. – крайно недостатъчно, категоричен е земеделецът. 

„Ние все още носим последиците от недобросъвестни колеги. Да направят нещо по въпроса. Да засилят проверките и посещенията на терен. Всяка областна служба по земеделие си знае „чертожниците“. Някои колеги имат по хиляда декара орехи и не стъпват на нивата – те какви са? Като видите една градина с пръчки по 30 см и големи развити дървета, какво означава това?“, пита риторично фермерът. 

Той лично получава субсидии само по СЕПП. Други негови колеги взимат и за биологично производство. Тъй като черупковите плодове са извадени от списъка с чувствителните сектори, производителите вземат по-малко точки при кандидатстване по мерките от ПРСР и имат по-малък шанс да се класират.

„Глътка надежда е да бъдем приоритетен сектор в новия програмен период. Но докато това се случи, какво да правим? Представете си колко години нямаме приход от продукция. И от сушата сме засегнати. В нашия район всичко изгоря. И да има орехи, те са дребни“, тъжно заключава за финал производителят от Шуменско.