В Сливенско 40-50% от колегите са приключили със сеитбата на пшеницата. Имаме голям проблем с преовлажняването на почвата. Прекалено е кално за сеялките, затова някои се опитват да сеят с торачките и после да продължат с култивиране на семената, сподели за Агри.БГ Георги Радев – заместник-председател на НАЗ.

Фермери, вижте какво ви готвят политиците 

По думите му в района вали по малко, но постоянно. Не е много като литри, но достатъчно, че да спре работата на машините. Радев дори помага на колеги с двете си големи сеялки, за да могат да наваксат със закъснението.

„Аз лично започнах да сея рапица още на 25 септември, след което продължих с пшеница. Ечемикът е вече на 3-4 лист, а пшеницата – на втори“, казва зърнопроизводителят.

Той определя 1300 лв. за амониева селитра като абсурдна цена. По негово мнение държавата трябва да се намеси и да има някаква регулация, въпреки че това са частни фирми и пазарът е определящ.

„Извадих късмет с един преоценен тор, който ми докараха, и за предсеитбеното торене нямах проблем. За пролетниците все се надявам, като минат изборите, да има правителство и този абсурд да спре. Малко да се нормализират нещата“, смята земеделският производител.

Участвайте в новата ни анкета: Успяхте ли да засеете пшеницата?

 

Ако тези високи цени се задържат обаче, и той е склонен да намали торовите норми.

„Миналата година хвърлих 40 кг карбамид на декар при цена от около 700 лв. Сега е станал към 1600 лв., разликата е двойна. Трябва да се надяваме годината да е повече от перфектна, за да излезем на сметка, но дали ще е…“, пита реторично Георги Радев.

По данни на Областна дирекция по земеделие в Сливен, актуални към 5 ноември, са засети 24 830 ха с пшеница, като най-много са те в община Нова Загора. Площите с ечемик са 2480 ха, ръж – 40 ха, тритикале – 447 ха, и рапица –5850 ха.