Положението със сеитбата е много зле. В Старозагорско сеитбата е под 50%, което е доста обезпокоително. Това коментира пред Агри.БГ председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Радослав Христов.

Фермери, вижте какво ви готвят политиците 

“Времето е такова, че мъглите са много гъсти и няма възможност земята да изсъхне. Това е основната причина, поради която есенната сеитба закъснява. Излизаме от всякакви агрометеорологични срокове. И друг път сме имали такива проблеми, но не чак така”, коментира производителят.

Въпреки че прогнозата за времето на метеоролозите от НИМХ обещава хубаво и слънчево време, в Южна България нещата стоят по различен начин.

Участвайте в новата ни анкета: Успяхте ли да засеете пшеницата?

“В Северна България  положението е значително по-добре, но в Южна България и при по-ниските места - Стара Загора, Нова Загора, Сливен, Ямбол, мъглите са ужасни. До 13:00 -14:00 ч. не виждаме слънце, а след това в 16:00-16:30 ч. то вече започва да залязва. Поради тази причина втора седмица не можем да влезем да засеем.

Влизах само един път преди две седмици. На следващия ден обаче отново заваля, паднаха 12 литра. И все още нищо не мога да направя. Почти при всички колеги положението е такова, за съжаление”, каза още Радослав Христов.

Ситуацията при неговия колега Цветан Берберов не е по-различна. Положението със сеитбата е ужасно. Дъждовете не са спирали от 10 октомври. Просто нямаме възможност да засеем”, сподели той пред Агри.БГ.

По думите на Радослав Христов на фермерите са им нужни около 10 работни дни, за да приключат кампанията си.  

“Ако не бяха тези мъгли и дъждът преди две седмици и ние щяхме да сме засели. Бяха ни необходими 5-6 работни дни, но за съжаление ги нямаме”, заключи Христов.