В началото на месеца производители на праскови за преработка сигнализираха за ниски изкупни цени, като изразиха надежда, че до две седмици гърците ще приключат масовото бране и цените ще се нормализират. 

Гласувайте: Запасявате ли се с торове навреме?

Към днешна дата плодовете не само че поевтиняха още, но и преработвателите бавят плащания.

„По един джоб бележки сме събрали вече. Имаме сигурно 10-20 тона само на бележки дадени. Никой не превежда пари. Цените са много ниски – 50-52 ст./кг“, споделя производителят Пламен Петров за Националната телевизия.

Неговият колега Венцислав Темелков от Сливенско обяснява, че кампанията започна на 65 ст./кг и падна на 62 ст./кг. В момента върви на 56 и 52 ст./кг.

„Прасковата, която ние произвеждаме, е напълно достатъчна. Ако преработвателите не купуват от Гърция, ние няма да имаме проблеми. Те също няма да имат проблеми, защото ще си партнираме, ще има едно доверие“, допълва овощарят от сливенското село Струпец.

По техни изчисления разходите за отглеждане на плодовете са се увеличили тройно за една година, а изкупните цени са надолу. За сравнение миналата година те са достигали 90 ст./кг. 

Още на 10 август производителите на праскови в сливенския регион обявиха, че са в протестна готовност. Някои от тях вече започнаха да изкореняват насаждения, прогнозират се и фалити. 

За да успокои страстите, земеделският зам.-министър Тодор Джиков обеща, че правят всичко възможно държавната помощ от 426 млн. лв., с която да се компенсират негативните влияния от военния конфликт в Украйна, да бъде изплатена в края на септември.