Берем праскови в момента, но цените са доста по-ниски от миналата година”, сподели пред Агри.БГ заместник-председателят на Добруджанския овощарски съюз Димитричка Търпанова.

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от пшеница за 2022 г.?

Една от причините за сериозното поевтиняване е, че през миналия сезон в Гърция нямаше много реколта от праскова, съответно цената на индустриалната праскова у нас беше доста по-добра, защото фабриките имаха недостиг и търсеха повече българска продукция.

Към днешна дата на родния пазар все още активно присъства гръцка праскова. "В пазара на пресни плодове също влиза доста праскова от южната ни съседка", обяснява браншовият представител.

Димитричка Търпанова: Едрата десертна праскова у нас се изкупува на 1 – 1,20 лв./кг до 1,30 лв./кг, индустриалната - на 0,62 лв./кг.

Миналия сезон овощарите са успели да пласират плода за преработка на 0,90 лв./кг. „Тази година фабриките за преработка започнаха да изкупуват на 0,65 лв./кг, сега цената падна до 0,62 лв./кг, което притеснява производителите предвид високите разходи за производство”, поясни Търпанова и сподели какви са надеждите в сектора:

„Няма накъде повече да пада цената. Очакваме до седмица –две гърците да приключат масовата праскова и цените да се променят. Тогава ще започне търсенето на нашите фабрики на българска продукция.

От ниска цена за апетитния плод се оплакаха и овощарите в Сливенско, където се отглеждат най-много праскови в Югоизточна България. Кметът на сливенското село Гавраилово Димитър Андреев, който има прасковени насаждения, обяви, че при тях изкупуването на плода също е започнало от 0,65 лв./кг.