Проблемът с високата крайна цена на плодове и зеленчуци у нас не идва от производителя, напротив, той също страда, защото, от една страна, има нисък марж, от друга страна, търсенето намалява, а оттам и пазарът за производителите. Така коментира пред Агри.БГ настоящата ситуация с пазара на плодове и зеленчуци Живка Гроздева, председател на Асоциацията на овощарите в България.

Гласувайте: Какво очаквате от служебния земеделски министър?

Според нея спекулация с цените винаги е имало, но тази година нещата са ескалирали. Обяснява, че производителят продава на цената Х, търговецът на едро продава на цена Х по две, а този на дребно също слага 100% надценка. 

Аз продавам прасковите на 0,80 лв./кг, търговецът на борсата ги продава между 1,50 и 1,90 лв./кг. В магазинчето са 3,50 лв./кг. По същия начин са сливите – по 3-3,50 лв./кг, круши, кайсии. Почти няма плодове под 3 лв./кг. Крайният по веригата често си слага по 150% надценка, отбелязва овощарката.

Тя е направила свое проучване, като от известно време следи обектите за търговия на дребно в нейния район – Бургаско. По думите ѝ магазинчета за плодове и зеленчуци са се навъдили във всеки вход на всеки блок. „Това е структурата на нашите пазари, на тези хора ние продаваме чрез посредници”, уточнява Гроздева.

„Търговците и на едро, и на дребно се пазарят до стотинката. Всяко такова гаражно магазинче днес иска да спечели с продажбата на 5 килограма плодове или зеленчуци. Реално няма конкуренция, има много такива обекти и всичките са на един и същи принцип. Няма търговия. Идват и купуват от нас минимални количества, защото стоката е скъпа за крайния потребител и той не купува много, коментира браншовият представител.

Споделя, че тя самата има на склад 50 тона нектарини, като на ден продава по тон и половина, а преди е продавала по 5 тона. По думите ѝ сега не може да се реализират такива количества, защото по-магазините няма търсене.

Проблемът за високите цени не е в производителя, уточнява Гроздева и обяснява, че увеличението в първичния етап на веригата на доставки не надвишава 20-30% на годишна база и то само в пикови моменти, когато има голямо търсене. „Нужен е контрол на документите на търговците, контрол и за спазване на изискванията в такива обекти – етикети, произход на стока”, убедена е тя и посочва още един проблем за българския овощар:

Внасят се много гръцки праскови и нектарини, които се продават около 30% по-евтино от българските. Това създава голям натиск на пазара. Нашите производители са принудени да свалят цените, на които продават, и все пак остават много непродадени количества.

Това, от което се опасявахме напролет, се случва вече от няколко седмици - цените на гръцките праскови осъществяват много сериозен натиск върху нашите производители. От това страдаме само ние”, казва още Живка Гроздева.

Според нея е необходим контрол на вноса от Гърция, контрол и в магазините, веригите, пазарите, защото „много търговци злоупотребяват и продават гръцки плодове за български”.