Производители на праскови в Сливенско вече са изкоренили 250 дка с насаждения, като планират да унищожат още 1200 дка. Това заяви Коста Петров, председател на сдружение „Българска праскова“.

Гласувайте: Какво очаквате от служебния земеделски министър?

Той определя тази година като пълен колапс. От Гърция влизат още по-големи количества, които минали години традиционно са се реализирали на пазара в Украйна, Русия и Беларус. Заради военната обстановка там обаче, гръцките плодове се насочват към България на доста по-ниски цени.

„В началото на кампанията цените на прасковите бяха 65 ст./кг, но паднаха до 56 ст./кг, а фабриките искат още да свалят. При тези разходи за торове, горива и работни заплати, нашите производители работят на загуба. Повечето вече се отказват“, коментира Петров за БТА.

По негова информация преработващите предприятия са спрели да изкупуват родна продукция и залагат на вносната. Пазарът на едро у нас се е сринал, като прасковите са поевтинели със 70-80% спрямо миналата година.

Браншовият представител посочва като друг проблем забавените плащания от страна на фабриките. Те плащат до едно положение, в средата на кампанията спират и изчакват още 7-8 месеца. Недостига и работна ръка. 

„Освен това в България няма изградени необходими бази за сортиране, пакетиране и хладилно съхраняване на продукцията. Има само две-три такива бази и те дори не се намират в Сливенски регион, който е най-големият производител на праскови у нас“, обясни Петров.

Според него липсва държавна политика за защита на родното производство. Той дава за пример Германия и Полша, които спират вноса веднага след като излезе собствената им реколта. За да изразят своето недоволство, производителите на праскови в Сливенско подготвят протести.