Производители на лавандула от община Сатовча заявиха, че изкупвачи им дължат общо 400 хил. лв. Фермерите се събраха пред кметството в село Туховище и изразиха готовност за протестни действия, ако не се намери решение на проблема им.

Опасност: Неприятели нападнаха лавандулата в Добруджа

Около 200 семейства в общината се чувстват засегнати от некоректени изкупвачи на лавандула, които през 2018 г. са взели разсад от тях, но не са им платили до ден днешен. Повечето от пострадалите са преминали от отглеждане на тютюн към лавандула преди няколко години.

Кметът на община Сатовча, Арбен Мименов, подкрепи гражданите и заяви, че ще се предприеме всичко нужно, за да спрат измамниците.

Арбен Мименов: „Хората с желание преминаха към алтернативно производство, както беше анонсирано от представителите на държавата и Европа, но попаднаха в голям капан. В началото бяха ентусиазирани и произведоха лавандулов разсад, който е купен от три фирми – в село Манолово, община Павел баня, в село Александрово, Старозагорско, и в Поморие.

Никой от тези фирми обаче не е застанал толкова време пред тях, за да им каже, че е в затруднение например, да даде някакво обяснение защо толкова време не изплаща дължимите суми. Лъжат ги, че ще дойдат след 2 дни, след седимица и така никой не идва и пари няма.

Дори някои от стопаните са получавали заплахи, че ако се оплачат някъде, стотинка няма да видят. Жителите ме потърсиха за съдействие. Изпратили сме писмо до премиера Бойко Борисов, а в Окръжна прокуратура вече текат разпити на засегнатите. Има преписки кога, къде, колко е купено."

Парадоксалното в случая на потърпевшите фермери е, че през 2019 г., таейки надежди, че парите им ще бъдат изплатени скоро, производителите купуват разсад за следващата си реколта от същите тези фирми. Към днешна дата повечето стопани нямат средства, с които да обезпечат производството си – остават само със закупен разсад и неполучени пари.

"В момента има разсад, който си е на лехите и гние, за около 500 хил. лв. в землището на селата Туховище, Слащен, Вълкосел, Дебрен, Кочен и други населени места в цяла Гоцеделчевска околия", разказва кметът.

Селим Пуленов от село Туховище произвежда лавандулов разсад от седем години. Бивш тютюнопроизводител, той рещава да премине към алтернативно производство. Работил е години наред с фирмата в село Манолово, но преди две години тя спира да му изплаща изкупените количества.

„През 2018 г. дойде, натовари лавандулата, обеща парите, че ще дойдат на следващия ден и така си остана. Аз съм му дал 160 хиляди коренчета по 0.12 лв., това са 18 хил. лв., които ми дължи. Внесли сме жалби в Районна прокуратута – Гоце Делчев и в Окръжна прокуратура – Благоевград. Още чакаме развитие по казуса. Решени сме да не се отказваме и следващата крачка е протест на границата", категоричен е стопанинът.

Атия Карагьозова и съпругът ѝ пък решават просто да опитат и те, тъй като в селото много хора споделили, че са доволни от производството и изкупните цени на лавандуловия разсад.

„Аз работя в училището, имам две висши образования, яд ме е, че така се подлъгах. Нас ни излъгаха с 15 хил. лв. В началото ние си купихме разсад на клечки от въпросната фирма, отгледахме го и им го дадохме готов. Той ни беше излъгал още при бройката на клечките. После не ни заплати и разсада. Звъним, търсим го, но само отлага във времето", споделя ощетената жителка на село Туховище.

Потърпевшите от Туховище изпратиха до редакцията ни списък с измамените стопани от тяхното село. За съжаление, повечето нямат договори за покупко-продажбата, а само приемо-предавателни протоколи.

"В този район от деца сме по нивите и сме производители цял живот. Но се злоупотребява с добротата и наивността на хората. Те са отговорни, старателни, а остават излъгани. Братята ми, които също замениха тютюна, бяха излъгани пък от гърци", сподели тъжно за финал кметът на Сатовище.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Субсидии между двата стълба: Как ще бъдат прехвърлени 140 млн. лв.?

Контрол на вноса - къде в картинката е родният производител?

Ще взриви ли рентата социалния мир в Добруджа?