Два основни фактора повлияха през настоящата стопанска година върху земеделието на Добруджа. От една страна е стагнацията, свързана с COVID-19 и всички трудности, които произлязоха от извънредните блокажи. От друга страна – жестоката суша в Добричка област, която почти провали реколтата от пшеница в най-плодородния регион на страната. 

Суша в Добруджа: Надежди за поне 500 кг/дка

Последствията от това няма да закъсненят. В края на годината предстои важен момент – изплащането на ренти. Ужилени от безработица, съкращения или по-ниски заплати, собствениците на земя ще си чакат дължимото. Години наред Добруджа е първенец по размера на рентите – даваха се по 90-120 лв. на декар. 

От другата страна са производителите, които също търпят сериозни финансови трусове. Още през миналата година, след сухата зима и по-ниските добиви от пшеница, се чуха гласове, че тези суми са непосилни. А през тази се очакват сериозни трусове. 

„Ще има много напрежение при изплащане на сумите. В края на годината може да се стигне до съдебни дела за ренти”, прогнозира Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

„Изплащането на сумите е голям проблем, много от земеделските стопани от региона са притеснени. Има сключени договори, има очаквания. В Добруджа отдавна се разписват договори на твърда рента, което е изключително рисково, особено в година като тази. Нашите притеснения са, че арендодателите няма да успеят да проявят разбиране”, не крие производителката.  

Радостина Жекова: Рентата е икономическа единица и би трябвало да се движи спрямо добива. На практика не е така, икономическата логика е изкривена, дори я няма. 

Единственият отрасъл, който дава изключително голям финансов ресурс в Добруджа, е земеделието. Следващият е туризмът. Това са работещи сектори, които през тази година са „ударени”. 

„Имам разбиране и към двете страни – и към собствениците на земя, и към арендаторите. Но ние всички сме в една и съща ситуация. Икономическите последствия не жалят никого”, допълва още Радостина Жекова. 

Що се отнася до помощите към земеделските стопани за провалената реколта, очакванията не са оптимистични. „Давам пример с 2007 г. При жестоката суша тогава държава изплати невероятните 10 лв. на декар. Тази сума не покрива нищо. Много се надявам сега земеделците да получат подкрепата, от която имат нужда”, не крие надежди Радостина Жекова.