Главоломният бум на площите с лавандула в Добричка област доведе до навлизането на неприятели, характерни за етерично-маслената култура. Според анализи на производители появата им е очаквана и прогнозирана. Проблемът е, че те могат да унищожат изцяло трайните насаждения с лилавата билка. 

Белокрилката напада зеленчукови градини

По полетата в Добруджа вече има изсъхване на туфи и на цели кръгови участъци с лавандула. 

Лабораторни проби от растения, корени  и почва са установили наличието на паразита галова нематода. 

„Това е основният виновник за унищожаването на лавандулата във Франция”, коментира Юлия Пенкова, стопанин от добричкото село Победа. Според производителката единственото спасение при наличие на паразитния червей е тоталното изораване на полетата. 

Насажденията трябва да се изкоренят и поне три години на тях да не се е сеят етерично-маслени култури и зеленчуци, тъй като те са основен гостоприемник на нематодите. След това на тези полета трябва да се отглеждат зърнено-житни култури, защото те не се нападат от паразитния червей, съветват специалистите.

В заразените полета нематодите зимуват в почвата и в растителните остатъци. Ларвите им проникват в корените на насажденията, възпрепятстват правилното изхранване и силно редуцират добивите. Постепенно растението умира. В Добричка област вече има стопани, които са установили наличие на галова нематода в полетата си.

Вторият установен вредител в лавандуловите насаждения е скакалецът. Още преди две години неприятелят беше забелязан в някои от полетата.

В момента скакалците видимо изгризват започналите да цъфтят растения. 

„Нападението не е поголовно, но трябва да се третира”, коментира Петър Христов, председател на Асоциацията на производителите на етерични масла. За съжаление, не всички стопани прилагат добри практики. Някои от фермерите дори не обследват полетата си и това води до изпускане на първоначалната поява на неприятеля.

„Третирането на посевите обаче е нож с две остриета, тъй като вдига себестойността на продукцията”, смята още Петър Христов. По думите му търговците са обявили изключително ниска стартова цена на лавандуловото масло. 

Предстои реколтирането на близо 77 000 дка в Добруджа. През миналата година цената на лавандуловото масло тръгна от 70-80 лв./кг и се срина до 50-55 лв./кг. Година по-рано търговията достигна рекордните 270-280 лв./кг.