Министър Десислава Танева разясни как ще стане прехвърлянето на малко над 70 млн. евро, или 140 млн. лв. от бюджета на ПРСР за 2021 г. към директни плащания кампания 2020 г. по време на последното заседание на парламентарната Комисия по земеделие.

Десислава Танева: Допълнителен бюджет от 140 млн. лв. по директните плащания

„Взехме това решение, след като на 15 май направихме онлайн среща с браншови организации от всички производства. Абсолютно всички се съгласиха на това прехвърляне. Тази възможност ни е дадена с решение на ЕК. Сумите са описани в приложение към Регламента, с който получаваме това право, и са конкретни за всяка страна“, обясни земеделският министър. 

Тези малко над 140 млн. лв. ще се вземат от бюджета на ПРСР за 2021 г. и не касаят сегашната програма. Прехвърлянето е към директни плащания 2020 реципрочно към всяка от мерките, по които няма достигнати количествени лимити. Какво означава това:

•    Всички мерки в обхвата на директни плащания на площ ще получат средно 9% увеличение на бюджетите;
•    Всички мерки в обхвата на обвързаната подкрепа ще получат средно 13% увеличение;
•    Пет от мерките са с достигнати количествени лимити и няма да получат това увеличение, но техните бенефициенти ще бъдат подпомогнати по мярка COVID-19.

Общата сума от 140 млн. лв. ще бъде разплатена заедно с всяка от мерките за кампания 2020, уточни Десислава Танева.

А какво се случва с индикативната работна програма за мерките по ПРСР за 2020 г.? Единствената мярка, която вероятно няма да бъде отворена тази година, е подмярка 7.3 за широколентовия интернет. Но земеделският министър увери, че всички планирани мерки за стопаните ще имат прием – подмярка 4.1 се очаква в края на юни, а подмярка 5.2 - през юли.

Всъщност прием по подмярка 7.3 с бюджет от 30 млн. евро се очакваше още през месец март. 

„Подмярка 7.3 касае само един изпълнител и нищо не ни ограничава да я отворим през януари догодина, за да можем с максимален бюджет да програмираме компенсаторна мярка COVID-19 сега“, обясни новото отлагане на приема министърът.

Ако мярката за широколентовия интернет бъде отворена през месец януари обаче, тя ще бъде с пари от следващата 2021 г., уточни Десислава Танева.