Добрата новина е, че тази година имаме региони с много добра реколта. Проблемът е там, че не малка част от нея ще остане необрана основно заради липсата на работна ръка, коментира за Агри.БГ Илиас Сарнук – председател на Национална асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове в България.

Кризата с торовете 

Той и колегите му също са засегнати от повишените разходи за ток, вода и газ. Увеличили са се и разходите за преработка на продукцията, заплати, осигуровки. Така че този сезон се очаква поскъпване и на ядките. 

„Реално погледнато, до момента не сме вдигали цените и ще бъдем последните, които ще го направим. Няма как да няма увеличение, но не можем все още да кажем с колко, тъй като реколтата все още не е обрана“, обяснява Сарнук. 

По думите му цените на пазара в момента са спекулативни, тъй като в себестойността им не са сметнати никакви разходи. В повечето случаи става дума за продукция, добита по незаконен начин.

Илиас Сарнук: Работна ръка може и да няма, но в отделни региони имаме регистрирани особено нагли набези в насажденията.

Наред с липсата на работници и наглите кражби, друг страшен проблем за производителите на черупкови плодове е напояването. Няма инфраструктура и голяма част от насажденията, създадени след 2014-2018 г., са обречени на гибел без напояване.

„Относно вноса скъпите транспортни услуги също ще окажат влияние, тъй като голяма част от реколтата идва от САЩ, Чили, Китай. В резултат на пандемията с COVID-19 има вероятност вносът също да е на ниски нива поради локални рестриктивни мерки в страните износители“, прогнозира браншовият представител.

Все пак се прокрадва и оптимизъм с добрата новина, че има значителен ръст на автоматизация на процесите в стопанствата. Това на локално ниво спомага за решаване на проблема с работната ръка.

Но тъй като секторът не се води чувствителен, черупковите плодове за пореден път са извадени от извънредната Ковид мярка. Затова от Асоциацията активно участват в разработването на Стратегическия план за новия програмен период, за да са приоритетен сектор и да могат да получават решаващи точки при кандидатстване по мерките от ПРСР. Това ще улесни фермерите при закупуване на машини за агротехнически мероприятия, за беритба и преработка, за внедряване на напоителна система, за подновяване на старите насаждения.

Друга насока, в която се работи е, черупковите плодове да бъдат включени в мерките за подпомагане за растителна защита, които са валидни за всички други овощни култури.