Фъстъкопроизводители от Садово се обединяват с цел да получат от Европейската комисия (ЕК) регистрация за защитено географско указание "Садовски фъстък".

Мнение: Вървим към екстензивно зърнопроизводство

За да могат да отправят такова искане, производителите от столицата на фъстъка у нас трябва първо да сформират свое сдружение. Процедурата по обединяването на фермерите, отглеждащи садовски фъстък, вече е задействана, но ситуацията с коронавируса бави процеса.

Пред Агри.БГ производителят Дарина Терзиева, която е част от подготвяното сдружение и позната на ценителите на чиста храна от фермерски пазар в Пловдив, разказва за инициативата и припомня с какво садовският фъстък е уникален.

Дарина Терзиева: „Започнахме да правим начални стъпки, за да извоюваме този сертификат за географско указание. Има желаещи да се включат в създаването на сдружение, дори Садовската семенарска къща ще участва, но коронавирусът ни забави. Отговаряме на изискванията, целта ни е осъществима. Садовският фъстък отдавна присъства като известно наименование, само че не е узаконен като такъв."

Потомствената производителка си спомня времето, когато културата е била традиционно и широкоотглеждана в емблематичния район. Производството сега е намаляло поне наполовина, а много фермери изобщо са се отказали от фъстъците. Това е тъжен факт не само за земеделците, но и за потребителите, понеже садовският фъстък е без аналог в света.

Дарина Терзиева:Тук почвата е уникална с хранителните вещества, които изисква фъстъкът. Атмосферните условия също са идеални заради високите температури и липсата на влага, което пречи на развитието на гъбички.

Това, което прави Садовския фъстък уникален, е че не съдържа афлатоксини.

Много хора са скептично настроени към фъстъците, защото знаят, че те съдържат афлатоксини. Но не и садовският фъстък. От 40 години са се правили изследвания и не са установени такива токсични плесени. Те няма как да се образуват при нашите климатични условия."

Дарина Терзиева приема като кауза да информира потребителите за чистотата на садовския фъстък и взима научни материали от Института по растителни и генетични ресурси "К. Малков" в Садово, които показва на фермерския пазар. Споделя, че садовсият фъстък се отличава и по външен вид – напукани, големи зърна, но вече има различни сортове. Той е разпознаваем по качеството и вкусовите си показатели, както и по съдържанието на масло, което го отличава от вносния. Въпреки това злоупотреби има.

„Например китайски фъстък се предлага с надпис "садовски фъстък". Това е подигравка с производителите. Не е лесно да се отглеждат фъстъци, защото производството изисква много труд и ресурси, а няма нужното финансиране", споделя производителката. 

Дарина Терзиева: „Културата се гледа от май до октомври, когато се прибира. Много средства отиват за работна ръка и техника. Не може да се каже, че е рентабилно производство, но фъстъкът поне не изисква денонощно внимание, както е при плодовете и зеленчуците."

Малко се повиши цената, откакто намаля вносът на китайския фъстък.

През миналата зима цената на суровия фъстък на килограм е била около 5 лв., а към настоящия момент е около 10 лв. Производителката отдава това на ограничения внос. Преди години нерегламентиран такъв от Африка залива пазара и компрометира сериозно родното производство. Сега стопаните на вкусната и полезна ядка у нас се надяват, че скоро ще успеят да получат заслуженото признание за географско указание, а бъдещето на фъстъкопроизводството ще е по-добро.