Предлаганите промени в чл. 37 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) ще саботират доброволното споразумяване за комасирано ползване на земеделските земи и ще компрометират земеделската дейност, смятат от Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Собствениците на земи предупреждават за опасност от злоупотреби с фалшиви договори

В своето становище относно проектонаредбата за изменения в закона, която бе подложена на обществено обсъждане до 18 март, от асоциацията се обявяват категорично против планираните промени и се аргументират по следния начин.

Според тях към момента действащата законова йерархия на договорите при регистрирането им от страна на общинските служби по земеделие ограничи злоупотребите с фалшиви едногодишни наемни договори. 

„Ако бъде премахната практиката за законово регулиране на регистрирането на договорите за земеползване, в поземлените отношения в страната ще настъпи хаос и ще се отвори врата за мащабни злоупотреби“, категорични са зърнопроизводителите. 

Това ще даде възможност да се възстанови порочната практика за набързо написани договори „на коляно“, които целят дискредитирането на даден земеделски производител. Има опасност от дублиране на договори, което ще стане инструмент за нелоялно уреждане на конкурентни взаимоотношения. 

НАЗ: Фиктивното дублиране на договори заплашва да се превърне в механизъм за изнудване.

Освен това, заложените промени може да доведат до регистрирането на множество фиктивни земеделски производители, чрез които да се саботират поземлените отношения в страната.  

От асоциацията са убедени, че предлаганите промени в чл. 37 създават предпоставки за акумулиране на много повече колизии и съдебни спорове между ползвателите, отколкото да допринесе за тяхното разрешаване. 

Същевременно спорните земи, за които има дублирани договори и за които се водят съдебни дела, ще бъдат оставени в реални граници, което ще попречи на всички останали ползватели в землището да работят земята комасирано. 

Момент, който не трябва да бъде пренебрегнат, е, че спорните земи не могат да бъдат обработвани или стопанисвани по време на съдебните дела. Така има опасност много площи да останат пустеещи за неопределен срок от време. На фона на потенциалната продоволствена криза това би било е недопустимо, категорични са зърнопроизводителите.