Средно по 450 кг/дка рапица жъне земеделският стопанин Пламен Генчев, който обработва 25 000 дка земя в землището на село Борисово, община Сливо поле. Резултатите от полетата му са със 120 кг повече в сравнение със средните добиви в цяла Русенска област. По данни на областната земеделска служба, край Дунава са засети близо 77 000 дка с рапица, от които стопаните прибират средно по 335 кг/дка. 

Важното - слушайте в AgriПодкаст

Според Пламен Генчев условията през тази стопанска година са били благоприятни за маслодайната култура. „През есента със засяването имаше влага и всички хибриди се наредиха добре, имаше добро развитие на посевите. Нямахме проблеми със засушаването. Зимата също беше благоприятна, някои от хибридите бяха на 2-3 двойка листа и издържаха през зимните месеци“, обобщи земеделецът. Проблемите са дошли в началото на лятото с обилните дъждове. 

Пламен Генчев: Месец преди жътва имахме много аномалии. Изсипаха се над 300 литра дъжд на кв.м и това доведе до полягане както на рапицата, така и на пшеницата в региона. Въпреки това може да се каже, че това е една добра година за рапицата.

Фермерът е засял почти половината от площите си с житни култури. Втора по размер на посевите се нарежда маслодайната рапица. Според Пламен Генчев важно при отглеждането на тази култура са технологията и правилният избор на хибриди.

„Дори след обилните дъждове рапицата не се разпуква. При много декари е трудно да се пожънат бързо, затова за мене това е важно качество. Всяко едно разпукване сваля добивите“, категоричен е Пламен Генчев.  

В момента рапицата е културата, която се котира много добре на международните пазари. Въпреки леките колебания, борсите в момента излизат с цени от 538 до 547 евро/тон. 

При пшеницата фермерът отчита с 20 % по-високи добиви в сравнение с лятото на 2020 г. Жътвата на пшеница в Русенско е започнала със среден добив от 643 кг/декар. Общо засети са 564 460 дка. При ечемика резултатите също са по-високи от предходната година и достигат средно 608 кг/дка.