С оптимистични добиви започна жътвата на зърнено-житни култури в Добруджанския земеделски институт, съобщи директорът доц. Илия Илиев. Учените очакват над 600 кг/дка пшеница, показват анализите на първия жътвен ден. 

Готови ли сте? Стартират теренните проверки 

В института се обработват 22 000 дка земя, на които се извеждат селекционни и производствени опити. Кампанията в Добруджанския земеделски институт стартира по стар български обичай с водосвет и ритуално зажънване. 

„При нас жътвата ще е по-бавна, тъй като имаме да прибираме 16 сорта пшеница базови, предбазови, сертифицирани семена и отделно стокова продукция“, уточни още доц. Илиев. Предварителните разчети са кампанията в института да приключи до края на юли, но това зависи и от климатичните условия. Екипът на научния център е мобилизиран да прибере реколтата, но разполага с 4 стари зърнокомбайна, два от които са на възраст от 26 години. 6500 дка са площите с пшеница, 800 с тритикале, 200 дка с ечемик. Учените имат да жънат още овес и леща. 

Жътвата на пшеница върви с добри темпове в цяла Добричка област. Последните данни на ОД „Земеделие“ показват среден добив от 560 кг/дка. Също толкова са средните резултати от полетата с ечемик в Добричка област, които възлизат на близо 60 000 дка.