Въпреки че жътвената кампания тази година започна по-късно и прибраните количества изостават спрямо 2020 г., засега и при трите основни есенни култури се отчитат по-високи средни добиви от декар, сочи последният оперативен бюлетин на Министерството на земеделието.

Готови ли сте? Стартират теренните проверки 

Според данните, актуални към 8 юли, средният добив на пшеницата е 602 кг/дка, като за една година увеличението е с 59,7%. Ечемик се прибира средно при 544 кг/дка, като добивът е по-добър с 32% спрямо година по-рано. При маслодайната рапица стопаните отчитат средно 264 кг/дка, като тук увеличението е по-слабо – 18,4%.

Експертите от Областните дирекции по земеделие също коментират добивите към момента по места. 

Видинско

В района на община Кула пшеницата е узряла, но топлото време все още не може да изсуши зърното след падналите валежи. Производителите, които разполагат със сушилни, вече жънат масово. Специално рапицата е прибрана напълно при среден добив от 320 кг/дка. 

Сливенско

Жътвата на пшеница и рапица в областта е в ход. Ечемикът е по хамбарите, като средният добив е около 500 кг/дка. Георги Радев коментира пред БТА, че пшеницата към момента е с добро качество и ако времето даде ръка, се очакват средни добиви от над 500 кг/дка.

Ямболско

Ечемикът в областта се прибира средно на около 500 кг/дка, а пшеницата –на 550 кг/дка. Реколтата е по-добра и повече спрямо 2020 г., когато сушата свали добивите от пшеницата и ечемика съответно до 274 кг/дка и 338 кг/дка.

Монтанско

Средният добив от пшеницата към момента е 656 кг/дка, което е със 100 кг повече в сравнение с 2020 г. При ечемика машините показват 588 кг/дка, или със 70 кг повече. При рапицата средният добив от декар е 231 кг.

Добричко

Средният добив от първите ожънати масиви с пшеница е 560 кг/дка, което е доста по-задоволително спрямо миналогодишните 178 кг/дка. Ечемикът също се прибира средно на 560 кг/дка, а рапицата – на 280 кг/дка.