Цените на едро на животновъдната продукция не нарастват реципрочно на поскъпването на фуражите. Това е предизвикателство пред оцеляването на дребните и средни производители, твърдят в своя месечен бюлетин от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

Фермери, вижте какво ви готвят политиците

Добрата новина е, че уравновесяването на пазарните сили ще доведе до покачване на цените. Средно за 2021-2025 г. те ще се движат около 4,63 лв./кг кланично тегло при говеждото и телешкото месо, 3,72 лв./кг при свинското месо, 3,01 лв./кг при пилешкото месо и 12,85 лв./кг при овчето и агнешкото месо.

Растежът на цените на дребно се задържа максимално под натиска на по-голямата концентрация в търговските вериги. Това рефлектира върху производителите, като в условията на растящи разходи тяхното оцеляване е за сметка на ефективността и по-ниските брутни маржове. 

Очаква се покачване при цените на дребно на всички меса, като пилешкото ще продължи да бъде най-евтиният и достъпен протеин с цена около 4,95 лв./кг. Средната цената на дребно на свинското месо за периода 2021-25 г. се предвижда на 8,90 лв./кг, на говеждото – 12,52 лв./кг, а на овчето – 14,56 лв./кг.

Прогнозира се производството на говеждо и телешко месо да е около 15-16 хил. тона през идните пет години, а на овче и агнешко – около 10 хил. тона.

След значителния спад при продукцията от свинско месо през 2020 г. заради АЧС, през настоящата година се очаква частично възстановяване до около 77 хил. тона, или с 3,3% под равнището от 2019 г. Предвижда се до 2025 г. производството да се движи между 82 -85 хил. тона.

Рестрикциите, свързани с COVID кризата и най-вече затварянето на хотелите и ресторантите, също повлияха. През следващите пет години се очаква възстановяване до около 107 хил. тона, тъй като пилешкото месо е най-евтиният и съответно най-търсен протеин.

Какво се случва на европейския пазар?

Краткосрочната прогноза на ЕК предвижда умерен спад на производството на говеждо и телешко месо в рамките на ЕС през 2021 г. (-0,5% спрямо 2020 г.). Предпоставки за това са намаленото поголовие и по-слабото търсене в туризма.

Свръхпредлагането на свинско месо на европейския пазар задържа растежа на цените на фона на повишените разходи за фураж. Тази ситуация обаче няма да продължи до края на годината и цените ще започнат да се повишават поради по-бавния ръст на производството. Оценките са за увеличение на продукцията с 1,7% на годишна база през настоящата 2021 г.

Очаква се производството на пилешко месо в ЕС да намалее с около 1% през настоящата година. Причина са последиците от инфлуенца по птиците в някои европейски държави и повишените разходи за фураж.

По-високите цени заради ограничените световни доставки стимулират увеличението на производството на месо от овце и кози в ЕС. Предвижда се ръст за 2021 г. с 1,3% на годишна база.