През 2020 г. при броя на месодайните крави имаше увеличение до 139 000 броя, което е с 20% на годишна база. При месодайните овце също имаше нарастване, но с 4,5 процента. Това каза д-р Даниела Димитрова от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) по време на конференция, организирана от Института за аграрна икономика. 

От 8 ноември се подават заявленията за Ковид мярката

По думите й свиневъдството също постепенно възстановява отглежданите към края на 2020 г. животни след случаите на Африканска чума по свинете (АЧС) през 2019/2020 г. 

“Очакванията са през близките няколко години поголовието да намалява, особено през близките 2 години, поради пазарното несъответствие на изкупните цени и цените на ресурсите, най-вече на фуражите”, каза д-р Димитрова. 

Производството в стопанствата продължава да заема доминиращ дял в общото количество на продукцията от говеждо/телешко месо и овче/агнешко месо - съответно 62 и 75%, посочи специалистът.

“Причините са различни. При агнешкото месо преобладаващата част от агнетата се реализират директно от стопанствата заради намаленото предлагане и високо търсене в определени периоди. Докато при говеждото и телешкото има цялостни проблеми при угояването и реализацията”, обясни д-р Димитрова.  

Прогнозира се през следващите 5 години спад, който ще е по-силно изразен при говеждото и телешкото месо. То ще е около 15 000 - 16 000 тона, докато при овчето се предвижда продукция на нива около 10 000 тона. 

“След значителният спад на продукцията от свинско месо през 2020 г., причинен от последиците от АЧС, през настоящата година очакваме частично възстановяване на производството до около 77 000 тона, което обаче ще остане с около 3% под равнището на 2019 г.”, каза експертът. 

Към края на периода се предвижда производството да се установи на 82 000 тона. 

Рестрикциите, свързани с Covid кризата и най-вече затварянето на хотелите и ресторантите повлияха ограничително върху производството на пилешко месо. 

“През настоящата година очакваме то да е 101 000 тона, като това равнище е по-ниско от 2019-2020 г. през следващите пет години се очаква възстановяване до равнища 107 000 тона”, каза д-р Димитрова. 

По думите й цените на едро на пилешкото месо през последните няколко месеца се движат около 3 лв./кг кланично тегло. Силната конкуренция на вноса, най-вече от Полша, поставят цените под натиск, смята експертът. 

При производителите на свинско месо също съществуват множество и комплексни проблеми, свързани най-вече с рестрикциите за ограничаването на АЧС, засилените изисквания по отношение на производството в кланиците по отношение на Covid кризата, повишените разходи за фуражи и свръхпредлагането на европейския пазар. Това задържа растежа на цените, но представлява предизвикателство за ефективността и икономическата устойчивост на производителите.