Световната търговия със свинско месо ще има значително повишени стойности през тази година, прогнозират от Министерството на земеделието на САЩ (USDA).

Пандемията: Нови трусове на световния пазар на пшеница

Това се дължи на дефицитa в производството на Китай, което преди кризата с коронавируса и Африанската чума по свинете (АЧС) представляваше почти половината от световното производство на свинско месо.

Проблемът с разпространението на АЧС в азиатската държава продължава, а производството на свинско месо в Китай се очаква да спадне от 54 млн. тона през 2018 г. до 34 млн. тона през 2020 г.

Това дава възможност на износителите от Европа и САЩ да запълнят тази ниша.

Според сегашната прогноза на UDSA търсенето на внос на свинско месо в Китай ще нарасне до почти 3,9 млн. тона, което ще означава 57% ръст.

Очаква се Европейският съюз и Великобритания да достигнат 11% ръст в износа на свинско в сравнение с предходната година.

Червена светлина за „лека нощ“ на кравите

Изследванията на USDA показват още, че покупателната способност на потребителите спада по данни за април 2020 г., а това ще доведе и до спад в консумацията на месо. Затварянето на ресторанти и хотели, заради пандемията също ще намали значително търсенето.

Прогнозите на USDA са за спад в глобалния износ на говеждо и пилешко месо с около 2%.

Износът на ЕС може да падне с 3% до 320 000 тона говеждо месо за тази година. Спадът при пилешкото месо е още по-голям - около 6%. Това се дължи не само на кризата с коронавируса и последствията от нея, а и на разпространението от птичи грип в Полша.

На този фон прогнозите за търговия със свинско са повече от добри, отчитат експертите.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Фермер: Расте интересът към нашите млечни продукти

Данчо Кощилаков: Имаме сигурност за изкупуването на зеленчуците

Красимир Кумчев: Производството на зеленчуци да се субсидира със 150 млн. лв.