Промяната на ежедневните навици, потока на стоките, стандартните пазарни и икономически отношения, вследствие на ограниченията заради коронавируса, изкараха на преден план въпроса за родното производство.

Правителството реши: Веригите са длъжни да предлагат местни храни

У нас правителството разработи механизъм, с който да се гарантира присъствието на местните производители в големите търговски вериги. В специално обособени и обозначени места в магазините ще присъстват само български хранителни стоки. За млечните продукти изискването е да бъдат произведени изцяло от българско сурово мляко.

Потребителите също отправят все повече поглед към родното производство. Рая Неделчева, животновъд от Разград, наблюдава засилен интерес към сиренето, кашкавала, млякото и млечните продукти от нейната ферма "Капанци".

Рая Неделчева: „От един месец нещата сякаш са по-добре. Хората започнаха да поръчват по-големи количества. Който си е купувал по 2 кг кашкавал, вече си купува по 4 кг. Може би защото две-три седмици нямаше фермерски пазар във Варна. Миналия уикенд беше първият. Хората бяха много доволни и щастливи, че могат да си купят желаните продукти, организацията беше перфектна. Отчетохме много добри резултати.“

БАБХ: Вижте изискванията за клане на агнета във фермата

Рая споделя, че животновъдството е трудоемка дейност, в която се води ежедневна битка и трудностите в сектора са много и от години, но ситуацията с коронавируса не заплашва производството ѝ. Напротив, нуждата на хората от качествена храна я мотивира още повече да работи. Винаги намира начин да стигне до своите клиенти. 

Рая Неделчева: „В Разград имам клиенти, на които доставям продукти, а понякога и по куриер, продавам и на Фермерския пазар във Варна. Има клиенти, които казват „по-добре да изям 200 г от твоя кашкавал, отколкото 400 г от този в големите вериги". Клиентите имат отношение и вкус и разбират кое е истинското.

Хората възкликват – мирише на мляко! Няма как да не мирише, защото е от мляко.

Имам например клиент, който всяка седмица си купува от мен 16 кисели млека. Моето мляко е неговото мляко. Друг пък идва специално да си купи две пити въртян ръчен кашкавал и това е кашкавалът за него."

НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ ОТ МЕСЕЦА

Родният производител е свикнал да работи при засилени мерки за сигурност в производството и това също не е ново предизвикателство за семейната ферма и мандра на Рая.

Рая Неделчева: "Поначало в мандрите има всички санитарни консумативи, защото на нас ни ги искат, така че изискванията за хигиена не са нещо ново. Аз имам дезинфектанти навсякъде. Винаги работим с ръкавици."

Великденското пожелание на животновъда е "здраве, защото за останалото имаме сили и време и те няма да свършат."

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Овцевъд: Помощта за кланиците е подигравка към нас

Овцевъдите не се предават

Преработватели към фермерите: Садете пипер, основни зеленчуци