Да имаш кравеферма само по себе си е голяма инвестиция. Да я направиш добре работеща, модерна и печеливша, си е голямо предизвикателство. А това може да стане, едва когато осъзнаеш, че първо трябва да инвестираш, за да постигнеш по-добри резултати и да спестиш разходи след това.

Стопанство в Новозагорско: Еталон за високотехнологична кравеферма
    
Една такава сериозна инвестиция би могла да бъде заменянето на старите, конвенционални осветителни тела с LED осветление, съобразено с нуждите на животните. Осигуряването на 16–18 часа светлина при средно 200 лукса и монохроматична червена светлина за останалите 6–8 часа от денонощието има своите положителни предимства, от които се възползват и български фермери.

Научни изследвания доказват, че дългите дневни светлинни периоди имат благоприятно влияние върху добива на мляко, плодовитостта и здравето на стадото. Повишеното излагане на светлина намалява производството на мелатонин, което води до по-добър апетит и активност на кравите, следователно и по-висок млеконадой.

Червената светлина през нощта пък позволява на фермера да извършва задълженията си и да наблюдава добитъка. Тя няма ефект върху метаболизма на кравата или нейния сън.

„Имайки предвид, че кравите са далтонисти, те не виждат този спектър на светлината и за тях настъпва тъмнина. А в същото време даваме осветеност на обслужващия персонал, за да могат да работят вътре, ако е необходимо“, обяснява Георги Попниколов, вносител на холандски производител на LED светлини.

Ето защо е важно осветителните тела да са направени така, че да разпръскват светлината спрямо нуждите в една кравеферма. 

„Конвенционалните осветителни тела нямат това разпръскване на светлината и се получават както много силно осветени зони, така и много слабо осветени. Докато с LED лампите това става много по-равномерно“, твърди Попниколов.

Първата кравеферма, която оборудват с такова осветление преди 11 години, е една от най-големите у нас, във Видинско. 

„Първо, правим осветителен план чрез компютърна графика, за да видим каква ще е реалната осветеност на обекта. Залагаме височина на билото, височина на стрехите, какви отвори има сградата. По този начин виждаме колко осветителни тела са необходими, за да се получи търсената осветеност“, казва Попниколов.

По думите му инвестицията не е малка. 

„Тенденцията е все повече фермери да инвестират собствени средства. Говоря за реални фермери. Тях ги кара нуждата, а не субсидията“, категоричен е той.

В нуждата от специализирано осветление за животните е убеден и Николай Господинов, собственик на кравеферма в новозагорското село Богданово.

„Всеки ден удължаваме светлия ден на животните до 16 часа, така поддържаме и качествена почивка след това. Чрез нощната почивка на червена светлина постигаме отпускане и пълно възстановяване на организма“, казва младият фермер.

Николай отглежда 240 крави и се радва на среден млеконадой от 39 л на ден. 

„Колкото и да не ви се вярва, без тези осветителни тела нямаше да успеем да постигнем този млеконадой. Това са 16 часа активни, будни крави, готови да произвеждат мляко“, споделя животновъдът.