Ръст в търсенето и предлагането на свинско месо в комбинация с чувствителни колебания на цените – такава е прогнозата на Европейската комисия за пазара в ЕС в периода до 2030 г.
 
 
Цените на свинското месо на едро ще се движат през следващото десетилетие в диапазона 1.50-1.70 евро за килограм, като по-чувствително поскъпване може да се очаква след 2020 г.
 
Последните статистически данни за цените на свинското месо на едро в ЕС са от втората седмица на януари тази година. В този период продукцията се е търгувала по 138.17 евро за 100 кг.
 
 
Снимка: pixabay.com
 
България е нетен вносител на свинско месо. Статистическите данни сочат, че цените на едро на тази продукция в страната са по-високи от средните за ЕС. Ето някои данни за сектора в нашата страна:
 
Източник: Данни и прогнози на Центъра за икономически анализи в селското стопанство (САРА)
 
 
Прогнозата на експертите на ЕК е, че глобалното търсене за внос на свинско ще се увеличи през следващите 12 години с 560 хил. тона и ще достигне 8.4 млн. тона годишно.
 
Европа е вторият по големина производител на свинско месо в света след Китай, като в същото време оглавява класацията на страните-износителки.
 
Средни цени на едро на свинското месо в България и в ЕС - евро за 100 кг
 
Източник: ЕК
 
 
Основни двигатели на пазара се очаква да бъдат традиционните търговски партньори на ЕС в сектора в Азия и в Африка на юг от Сахара.
 
Състоянието на пазара в Китай е трудно да се предвиди, тъй като местният свиневъден сектор е в процес на реформи. 
 
Очаква се производството на свинско месо в страните от ЕС да бъде стабилно, като в периода до 2030 г. може да се понижи с по-малко от 1%. Така след 12 г. производителите в Съюза ще осигуряват за пазара над 23.5 млн. тона свинско месо годишно.
 
Гражданите на ЕС до известна степен ще ограничат консумацията си на свинско и тя ще слезе под 21 млн. тона годишно. Така за износ ще остават повече от 2.5 млн. тона.