Микропредприятията за храни, които имат усещането че разходите им за енергия и материали са прекалено високи и осъзнават, че изхвърлят или разхищават много храна и имат нужда от подкрепа – сега е моментът да се свържат с изпълнителите на проект на Биоселена и Norges vel.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Неговата основна цел е да предостави възможности за въвеждане на мерки за енергийна ефективност и кръгова икономика в предприятията посредством:
•    анализ на нуждите,
•    обучение и демонстрация на добри практики
•    менторство и наставничество на място в предприятията

Нашите проучвания показаха, че микропредприятията в хранителния сектор осигуряват значителен дял в производството на храни и са основния гръбнак на хранителната индустрия в страната ни и същевременно са най-потърпевшите от разразилите се кризи от 2021 год. насам (Ковид -19, войната в Украйна, енергийната криза), казват изпълнителите на проекта.

В голямата си част това са семейни предприятия с малки производствени обеми, често работят в пригодени за целта помещения, използват машини и оборудване произведени по поръчка. Прилагат занаятчийски методи на производство и имат точно определена пазарна ниша, често нямат възможности за големи инвестиции, за подмяна на оборудването или преструктуриране на производството.

Екипът на проекта ще подкрепи предприятията като повиши капацитета им за прилагане на мерки за ефективно използване на ресурсите. В средносрочен план усилията са насочени към повишаване на знанията на мениджърите и персонала на предприятията по отношение на енергийно ефективното производство. В дългосрочен план проектът ще се стреми да увеличи броя на предприятията прилагащи такива иновативни мерки и в крайна сметка да намалят производствените разходи и да увеличат печалбите си.