Голяма част от посевите в Свиленград и Любимец са загинали. Вече повече от 6 месеца няма валежи със стопанско значение, коментират зърнопроизводители пред електронното издание на Старият мост.
 
 
„На местата, където все пак падна малко дъжд, белята е още по-голяма – житото покълна, но тъй като нямаше влага, то загина. Отделно на места посевите, които вече започнаха да се показват, измръзнаха от сухия студ“, разказват още те.
 
Зърнопроизводителите са убедени, че все още има възможност за пресяване на техните култури, но добивите няма да са добри.
 
[news]
„Засегнатите площи са около 30%. Щом трайните насаждения започнаха да съхнат, сами си направете сметката какво е положението; ще се надяваме на спасителни планове от страна на държавата. В противен случай загиваме“, каза Кольо Беев, зърнопроизводител. 
 
През последните 10 години не е имало такава суша, подчерта началникът на Хидрометеорологичната обсерватория в Хасково Спас Александров. Той заяви още, че влажността на почвата е 4 – 5 пъти по-ниска от нормите за сезона.