Мерките, които от министерството ни представиха за животновъдите по Първи стълб в новата Обща селскостопанска политика (ОСП), изглеждат добре. Но за да могат да се възползват фермерите и да са доходоносни за тях, стопаните трябва да имат пасища. Това коментира Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) пред Агри.БГ, след работната среща с представители на агроведомството. 

Вижте индикативния график за Кампания 2021

“Голяма част от фермерите няма да могат да се възползват от тези мерки и финансирането ще мине покрай тях. А това не е идеята. Тук наново изниква и проблема с пасищата и със земята като цяло. Нещо, което трябва да се урегулира”, обясни още Караколев.

Както Агри.БГ пръв писа, пет са мерките, които от ресорното ведомство са предложили на животновъдите в новата ОСП, а именно: екстензивна паша; управление на оборския тор; поддържане на буферните зони; поддържане и възстановяване на почвения потенциал и мярка за биологично разнообразие и ландшафтна инфраструктура.

“Относно мярката за биологично разнообразие и ландшафтна инфраструктура - няма да се изисква правно основание на животновъдите. Мярката ще работи с предварителен слой, като в него ще влизат парцелите в близост до животновъдния обект на съответния стопанин. Все пак обаче парцелите, разбира се, трябва да бъдат поддържани”, каза Караколев.

Относно мярката за управление на оборския тор, животновъдите очакват повече информация и създаване на национално законодателство.

“Трябва да се създаде национално законодателство, което да регулира как точно и какви ще са процесите за различната тор. Защото в момента нямаме такъв акт, който да го регулира това. Всичко това ще очакваме от Министерството на земеделието, храните и горите. Те трябва да разработят подробна наредба, която да регулира този процес”, сподели още той.

Караколев коментира и мнението на Бойко Синапов, председател на Обединени български животновъди (ОБЖ), затова, че по мярката ще трябва да се правят торови площадки.

“Докато не се направи национално законодателство, всичко останало са хипотези. Какво правим, ако торът е угнил в обекта? За една част от фермерите това е несменяема постеля. Очакваме наредбата с разписаните правила”, заключи Симеон Караколев.

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg