Много закъсняваме с изготвянето на Стратегическия си план, като в същото време има нужда от много промени по него. Това каза председателят на Обединени български животновъди (ОБЖ) Бойко Синапов пред Агри.БГ, по повод срещата на бранша със земеделското ведомство относно проекта на схемите за животновъдите по Първи стълб в новата Обща селскостопанска политика (ОСП).

Вижте индикативния график за Кампания 2021

“Искахме лесни мерки, които да дадат достъп на всеки фермер за тяхното изпълнение, а не само големите да могат да ги достигнат. Именно затова трябва да работим и колкото и да нямаме вече време, да направим мерки, които са достъпни за всички”, каза Синапов.

По думите му една от най-важните мерки за животновъдите не е включена в примерите, дадени от ресорното ведомство. Затова и ОБЖ са разписали предложение, в което описват пълните детайли по нея. Председателят на асоциацията разказа повече:

“Една от най-важните мерки е следственото наторяване след паша. Това дава на животновъдите много възможности. Покрай него можем да измислим и други лесни мерки. Освен това следственото наторяване е зелена мярка, с която напълно ще отговорим на изискванията на ЕК. Трябва да се научим да опростяваме нещата”, каза той.

На срещата с бранша ресорното ведомство представи пет примерни мерки в новата ОСП: екстензивна паша; управление на оборския тор; поддържане на буферните зони; поддържане и възстановяване на почвения потенциал и биологичното разнообразие и ландшафтна инфраструктура.

“Относно мярката за управлението на оборския тор. Вижда ни се много сложна. Трябва да имаш торова площадка. По регламент торта трябва да отлежава 6 месеца и след това е нужно да се търси вариант къде да се пласира. Това е голям ангажимент към всеки един фермер”, смята Синапов.

Друг проблем в новата ОСП според него остава критерия за пасищата.

По време на срещата във ведомството беше представена и една нова агроекологична мярка по Втори стълб. Тя ще бъде свързана с по-малко метанови емисии от животновъдството. Бойко Синапов обаче не е оптимист.

“Кой, как ще ги изследва тези метанови емисии? Пак стигаме дотам, че създаваме нови ангажименти за фермера. Заговори се и за създаването на нов контролен орган, на нова агенция. Кой? Къде? Как? Зам.-министър Явор Гечев дори заяви, че сигурно ще има нужда от нов отдел Екология  в министерството. Според нас отново се мислят неща, които няма да са работещи и единствено допълнително ще обременяват фермерите”, заключи Бойко Синапов.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg