Европейският парламент призовава Комисията да гарантира доставките на торове, да предприеме действия за намаляване на цените и увеличаване на стратегическата автономия на ЕС по отношение на торовете.

Ще паднат ли цените на торовете?

Евродепутатите призовават  с резолюция, гласувана преди часове, за дългосрочна стратегия на ЕС за торове и дългосрочна стратегия на ЕС за хранителни вещества в почвата до юни 2023 г. 

Те отбелязват, че руският газ, използван в производството на торове, допринася за финансирането на войната в Украйна и следователно призовават „да бъдат разпределени достатъчно ресурси възможно най-скоро, за да се сложи край на зависимостта от този газ“.

Евродепутатите също така признават, че самозадоволяването с минерални торове „не е реалистично“ в средносрочен план и че суровините, използвани за производството на торове, често идват от автократични режими. 

ЕС не трябва да „заменя една зависимост с друга“ и трябва да увеличи стратегическата си автономия по отношение на торовете, смятата евродепутатите. 

Като краткосрочна мярка за увеличаване на наличността на торове за фермерите и стабилизиране на цените, евродепутатите предлагат да се използва част от земеделския бюджет на ЕС за 2023 г., за да се предостави незабавна помощ на фермерите и да се разшири временното спиране на вносните мита за всички минерални торове с изключение на тези, които идват от Русия и Беларус. 

Депутатите също така призовават Комисията да проучи възможностите за механизъм за съвместно купуване на торове на ниво ЕС. 

В дългосрочен план евродепутатите препоръчват ускоряване на процеса на декарбонизация и използване на несъдържащи изкопаеми и рециклирани хранителни вещества за производство на торове.

Докладчикът и председател на Комисията по земеделие и развитие на селските райони, Норберт Линс каза: „Спешно трябва да осигурим адекватни доставки на торове за нашите фермери и имаме нужда от повече действия, за да намалим цените им. 

Торовете са от съществено значение за продоволствената сигурност. Замяната и допълването на минералните торове с хранителни вещества от органични източници би разширило значително набора от инструменти за фермерите и би направило европейското земеделие по-малко зависимо от вноса на торове от трети страни."

След нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г. цените на торовете и енергията се увеличиха рязко, което оказа влияние върху цената на храните. 

Цените на азотните торове се увеличиха със 149% през септември 2022 г., като най-големите производители на торове регистрираха рекордни печалби.