Нова година, нов късмет…и нови цени на торовете очакват стопаните за предстоящите мероприятия по наторяване на площите. Проверихме сред тематични онлайн групи и мнения на земеделци какви са очакванията за новия сезон, както и актуалните цени.

Гласувайте: Виждате ли смисъл от приемите по ПРСР?

В края на декември в публичното пространство се появи мнение на един от торовите заводи у нас, че се очаква през 2023 г. да има ново поскъпване на продуктите, като за амониевия нитрат цените може да надскочат 1350 лв./тон.

 „Стартирането на земеделския сезон през февруари-март и запасяването с торове, което в момента е в абсолютно най-ниските си стойности, и търсенето в последния момент от страна на фермерите, комбинирано с пика на отоплителния сезон и повишаването на цените на природния газ, ще тласнат цените нагоре”, писа тогава Марица. 

Актуалната справка на Агри.БГ сочи, че в момента се предлага карбамид и амониев нитрат на 1250 лв./тон без ДДС, но все повече фермери споделят, че намират и на по-ниска цена. „Има доста по-добри цени вече… 1210 лв./тон и се очаква да падне още”, пише във фейсбук група производител от Пазарджишко.

"Около 1280 лв./тон е цената на амониевата селитра и продължава да пада според доверен източник", споделя пред медията ни зърнопроизводител, който очаква да поръча за кампанията 100 тона.

„Никой нищо не може да каже, прогнозите, които ние искаме, са едни, а тези, които стават – други, времето е непредвидимо, това е проблемът”, добавя фермерът.

В началото на годината Bloomberg обяви, че цените на торовете са достигнали най-ниските си стойности от 19 месеца назад на фона на поевтиняването на природния газ. В блог на Световната банка също се констатира, че цените на торовете намаляват, но проблемите с достъпността и наличността остават. В последните наблюдения на анализаторите през декември 2022 г. кривите с цените на основните торове за началото на 2023 г. са предимно в низходяща посока.